Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Stručni posjet obrtu Microplet iz Pleternice

Stručni posjet obrtu Microplet iz Pleternice

U posjeti Micropletu15. travnja 2016.g. učenici 4.b razreda tehničara za mehatroniku, u pratnji predmetnih nastavnika Darije Lovrić i Marina Oreškovića, posjetili su obrt Microplet u Pleternici kao oblik poludnevne izvanučionične nastave.
Stručni posjet je planiran kurikulumom u svrhu ostvarenja dijelova nastavnog plana i programa iz predmeta Numerički upravljani strojevi strojarske struke i dijela GOO-a.
Cilj ovog stručnog posjeta bio je upoznavanje s numerički upravljanim strojevima, novim tehnologijama, organizacijom i načinom rada poduzeća do 20 zaposlenih za proizvodnju pojedinačnih i maloserijskih proizvoda metalske struke.

Kroz proizvodni pogon proveli su nas inženjer i radnik obrta Microplet te nas upoznali s tehnološkim procesom koji se u njemu provodi. Tako su učenici imali priliku pratiti nastajanje proizvoda od upita i narudžbe preko dizajniranja i simulacije obrade pomoću 3D CAD/CAM softvera, pripreme materijala za obradu pa sve do izrade ugovorenog proizvoda na odabranom numerički upravljanom ili nekom drugom tradicionalnom stroju. Ujedno su učenici mogli uvidjeti da znanja koja su dobili iz predmeta NUS nisu samo teorija, već znanja koja se u potpunosti primjenjuju u proizvodnji. Također su upoznati s činjenicom da proces proizvodnje kako u malom, tako i u velikom poduzeću nije jednostavan, već zahtjeva dobru organizaciju i odgovornost svakog zaposlenika od pripreme i proizvodnje pa do kontrole i isporuke gotovog proizvoda.

Obrt Microplet kontinuiranim ulaganjem u razvoj i modernizaciju proizvodnje posjeduje uz tradicionalne strojeve i 10-ak što novih što rabljenih numerički upravljanih strojeva poput lasera, abkant presa, obradnih centara, erozimata, CNC tokarilica i brizgalica što ih čini, uz stručan kadar, vodećim obrtom za proizvodnju alata i drugih pojedinačnih proizvoda u Slavoniji. Svake školske godine obrt Microplet primajući učenike naše škole na praksu iz smjera strojobravar – tokar pomaže u odgoju i obrazovanju, a za napomenuti je da pojedini učenici nakon završene srednje škole postaju i zaposlenici obrta Microplet. Samim time pokazatelj su da se stalnim ulaganjem u znanja i praćenjem tržišta može postići održivi razvoj proizvodnje, te perspektivan i konkurentan obrt.

U posjeti Micropletu U posjeti Micropletu U posjeti Micropletu U posjeti Micropletu U posjeti Micropletu