Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti MIPRO 2016

MIPRO 2016

Mipro 2016Ovogodišnji 39., najveći znanstveno-stručni ICT skup u ovom dijelu Europe, MIPRO 2016, održan je od 30. svibnja do 3. lipnja 2016. godine u Opatiji. Okupio je više od 1200 sudionika iz oko 30-ak zemalja sa svih kontinenata. Prema prijavama a zatim izvršenim recenzijama na njemu je prezentirano gotovo 400 znanstvenih i stručnih radova, na devet tematskih savjetovanja kroz pet dana.

Tako veliki broj stručnih i znanstvenih radova, MIPRO svrstava u jedan od vodećih ICT skupova takve vrste, na koji već godinama dolaze i vodeći ICT znanstvenici i stručnjaci iz tehnološki najrazvijenijih zemalja poput Japana, Kine, Rusije, Indije, Koreje, SAD-a, Australije, te svih značajnih zemalja Europe.

Brojni ICT stručnjaci imali su priliku osim na savjetovanjima sudjelovati u brojnim okruglim stolovima sa temama vezanim za digitalnu zemaljsku televiziju, izgradnju i upravljanje širokopojasnim internetom, prednostima elektroničkog plaćanja, HPC tehnologiju, novim tehnologijama u turizmu, zaštitu intelektualnog vlasništva te području automatizacije u industriji.

Vrata MIPRO-a, od samih njegovih početaka, širom su otvorena svima koji djeluju u području informacijske i komunikacijske tehnologije i novih tehnologija općenito, svima koji kroče putem znanja i inovacija, putem koji vodi u budućnost, rečeno je na otvaranju 39. izdanja ovog međunarodnog ICT skupa.

Ove godine MIPRO je imao i jedan novi događaj. Organizacija EuroCloud Hrvatska u suradnji sa skupom MIPRO organizirala je konferenciju Cloud Day. Dan računalstva u oblaku na 39. međunarodnom skupu MIPRO donio je odgovore na najčešća pitanja i zablude u vezi sigurnosti te privatnosti podataka u Cloud tehnologiji.

Grad Rijeka na skupu MIPRO 2016 u sklopu izložbe predstavio je tri svoja projekta koji se odnose na geo-lociranje, integraciju lanca pružanja zdravstvene njege i socijalne skrbi te sustave za upravljanje energijom.

Na savjetovanju „Računala u obrazovanju“ sudjelovala je i profesorica Marina Mirković s radom „Digitalni scenariji učenja“. Scenariji učenja pružaju učenicima mogućnost da primijenjuju znanje i praktične vještine bitne za situaciju koju nalaze pri rješavanju određenih zadataka. Pri tome analiziraju, prepoznaju i rješavaju probleme uz vještine kritičkog razmišljanja. Uče uporabom strukturiranih aktivnosti učenja koje nalikuju na izazove slične onima s kojima će se suočiti u stvarnom svijetu.

Da bi nastavnici izgradili učinkovit i zanimljiv scenarij, potrebno je integrirati sadržaj, metodiku i razne digitalne alate. Oni omogućuju stvaranje privlačnog interaktivnog scenarija koji će biti zanimljiv učenicima u njihovu radu na nastavi uz suradnju sa svojim vršnjacima, te ujedno omogućiti razvoj njihovih digitalnih kompetencija. Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u sklopu projekta Inspiring Science Education, kojemu je cilj popularizacija znanosti uz korištenje tehnologije i dostupnih e-resursa, pokrenula je ISE MOOC. U ovom masovnom otvorenom online tečaju polaznici osmišljavaju nastavni sat uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije. ISE scenariji učenja su strukturirani prema metodi istraživačkog učenja. Primijenjivi su u različitim kontekstima te pogodni za razmjenu među nastavnicima na školskoj, državnoj i međunarodnoj razini.

Na stručnom skupu MIPRO profesorica Mirković susrela se je s bivšim učenikom Tehničke škole Požega, Filipom Hormotom koji je s kolegama s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zagreb sudjelovao s radom na savjetovanju „Mikroelektronika, elektronika i elektronička tehnologija“.

Mipro 2016Mipro 2016Mipro 2016Mipro 2016