Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Natjecanja Opus na finalu Ideje godine

Opus na finalu Ideje godine

Ideja godine 2017Tim Tehničke škole sudjelovao je i ove godine na finalu natjecanju Ideja godine. Na osnovu prethodno poslanih radova žiri je odabrao deset najkvalitetnijih te njihove autore pozvao na završno natjecanje i predstavljanje radova. Naš tim u sastavu Jan Jurković, Tomislav Čičak i Bruno Zelenika imao je rad pod nazivom Opus i u kojem se bave proizvodima za "pametnu kuću". Mentor tima bio je Hrvoje Mikolčević

Ideja našeg Opus sustava je da ponudi pametne proizvode za automatizaciju doma koji bi bili izuzetno jednostavni za ugradnju, funkcionalni i koji se mogu uklopiti u bilo koji stil opremanja doma.
Svi bi funkcionirali tako da preko kućne wifi mreže komuniciraju s poslužiteljem na internetu od kojeg dobivaju podatke za svoj rad i kojemu isporučuju podatke koje dobijaju sa svojih senzora. Cijeli sustav ne bi imao centralnu jedinicu, već bi je zamijenila mobilna aplikacija koja isto tako komunicira sa poslužiteljem na internetu. U tu svrhu sustav bi na početku nudio šest modula, a u budućnosti bi mogli osmisliti i dodatne.

Kako je natjecanje zamišljeno da obuhvati tehnološki, ali i ekonomski i poduzetnički dio, učenici su izradili poslovni plan koji obuhvaća pokretanje tvrtke i planiranje njenog poslovanja u proizvodnji i prodaji svog proizvoda.

Na finalu natjecanja timovi su predstavljali svoje proizvode i poslovne planove, a ocjenjivao ih je žiri sastavljen od vodećih ljudi učilišta Effectus i Algebra, tvrtki Rimac Automobili, In2 i te portala srednja.hr koji je i glavni organizator natjecanja.

Svi radovi učenika bili su kreativni i zanimljivi, a za neke od njih se nadamo da bi uskoro sa papira mogli prijeći i u stvarni svijet i proizvodnju.

Drugi dan našeg boravka proveli smo u posjetu tvrtkama koje su potpomogle organizaciju natjecanja.
U Rimac automobilima obišli smo gotovo sve pogone tvrtke kojih je sad znatno više nego prošle godine, upoznali se s njihovim proizvodima pa čak i prilikama za zapošljavanje koje nude mladim stručnjacima – prosječna dob zaposlenika im je ispod 30 godina.

U najvećoj hrvatskoj softverskoj tvrtki In2 koja ima šestotinjak zaposlenih i bavi se različitim softverskim rješenjima obišli smo nekoliko odjela, od razvoja programa za autonomne letjelice (dronove) do razvoja rješenja za zdravstvo, te mnogih drugih.

U posjetima objema tvrtkama učenici su saznali puno toga o načinu poslovanja tvrtki, njihovim početcima, problemima u poslovanju, mogućnostima zapošljavanja i mnogim drugim stvarima.

Mislimo da je natjecanje bilo odlična prilika da se iskušamo u ozbiljnom promišljanju proizvodnje i pokretanja tvrtke, da razmijenimo ideje i iskustva sa vršnjacima iz svih krajeva Hrvatske te da se upoznamo s radom novih i inovativnih tehnoloških tvrtki koje su u svemu tome uspjele.
Sve u svemu, izvrsno iskustvo te se nadamo da ćemo s nekim novim timom sudjelovati i opet.

Ideja godine 2017Ideja godine 2017Ideja godine 2017Ideja godine 2017