Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Info dan mreža i inicijativa u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Info dan mreža i inicijativa u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Info dan U Zagrebačkom kazalištu lutaka,  25. rujna 2017. godine održan je 4. godišnji Info dan mreža i inicijativa  u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU). Cilj je događanja bio razviti svijest o važnosti cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja kao ključne komponente modernih obrazovnih sustava te sustava osposobljavanja i usavršavanja, radi usmjeravanja mlađih i starijih generacija ka usvajanju vještina 21. stoljeća.

Središnja tema ovog događaja bila je profesionalno usmjeravanje učenika odnosno načini na koje mreže i inicijative Europske unije mogu pomoći savjetnicima i nastavnicima u razvijanju svijesti učenika o vlastitim interesima i sposobnostima te razvijanju vještina i radnih navika u svrhu razvoja buduće karijere i cjeloživotne zapošljivosti.

Na Info danu predstavljeno je šest inicijativa koje djeluju u okviru Agencije za mobilnost i programe EU, a u svojim se aktivnostima dotiču teme profesionalnog usmjeravanja:

Euroguidance -  europska mreža nacionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju;
eTwinning - portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole;
Eurodesk - info-servis Europske komisije koji mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade;
ECVET - Europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju;
Europass - portfelj od pet dokumenata čiji je glavni cilj predstaviti stečene vještine i kvalifikacije na jasan način koji je ujednačen u cijeloj Europi;
Europska oznaka jezika - nagrada je koja potiče nove inicijative u području učenja i poučavanja, nagrađuje nove tehnike poučavanja jezika te promiče i potiče uvođenje dobre prakse;
Erasmus+  -  najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te krovni program navedenih inicijativa.

Sudionicima su mogućnosti koje nude navedene mreže i inicijative Europske unije predstavljene na inovativan način uz pomoć lutke Baltazara u ulozi psihologa i školskog savjetnika srednje škole. Načini korištenja, prednosti i dobrobiti njihove primjene u radu te pozitivna iskustva predstavljena su u dinamičnim dijalozima lutke savjetnika i djelatnika Agencije za mobilnost i programe EU te korisnika programa Erasmus+ i popratnih inicijativa.

Predstavnicima Agencije za mobilnost i programe Europske unije na Info danu se pridružilo 130 zainteresiranih praktičara iz područja profesionalnog usmjeravanja – psihologa, pedagoga, stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, nastavnika osnovnih i srednjih škola – kao i predstavnika Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te drugih relevantnih institucija.

Info dan Info dan Info dan