Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti Izvješće s prve mobilnosti – Braga od 15.10.2017. do 28.10.2017.

Izvješće s prve mobilnosti – Braga od 15.10.2017. do 28.10.2017.

BragaU subotu 28.10.2017., završila je prva mobilnosti održana u sklopu Erasmus+ projekta: „Iskorak u inovativniju i kreativniju budućnost uz pomoć EU stručnjaka“. Naših 18 učenika i tri nastavnika boravilo je u portugalskoj Bragi dva tjedna.
Na put smo krenuli 15.10. autobusom do Zagreba, a zatim avionom preko Munchena stigli u Bragu. Naš domaćin nas je srdačno dočekao i smjestio u hotel da Estacao. Nakon toga smo imali organizirani razgled središta grada koji se nalazi nekoliko minuta od hotela. Po povratku u hotel domaćin je predstavio raspored radnih i kulturoloških aktivnosti. Slijedećeg jutra su nastavnici zajedno sa učenicima išli u poduzeća kako bi upoznali proizvodne i tehničke mogućnosti poduzeća. Svi zajedno smo upoznali okruženje u kojemu će učenici obaviti praktičnu nastavu. Naši učenici su praksu obavljali u ukupno devet poduzeća: IFIX, Mallow Dream, Promecel, Rito, Centroinformatica, Centisupport, VHV, XDOC, Mario da Costa Martins Filho.

Filip RagužFranjo KaurinMihael Kraljević

Učenici su svoje radne zadatke obavljali od ponedjeljka do petka, a vikend je bio rezerviran za kulturološke izlete. U subotu, 21.10.2017., smo organizirali izlet u Lisabon.
Lisabon je grad koji leži na rijeci Tejo i oduševio nas je svojom ljepotom. Posjetili smo gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Belém je župa u Lisabonu, locirana oko 6 km zapadno od aktualnog središta grada i 2 km zapadno od mosta 25. travnja. Naziv Belém izvedenica je portugalskog naziva za Betlehem. Belém je poznat kao lokacija s koje su mnogi Portugalski istraživači krenuli na svoja putovanja, a među brojnim znamenitostima ističu se Padrao dos Descobrimentos Discovery Monument (spomenik otkrićima) i toranj Belem.

Praça do Comercio (Trgovački trg) je Lisabonski glavni trg. Izgrađen je na mjestu gdje je bila stara kraljevska palača, a ista je uništena u potresu 1755. Južni kraj trga je otvoren i gleda na rijeku Tejo (Tagus). Ostale tri strane trga omeđuju zgrade žute boje s lukovima duž pročelja (zbog toga ga često zovu i Žuti trg). Kada je trg prvi put sagrađen komercijalni brodovi su iskrcavali svoju robu izravno na ovom trgu, jer se ovaj trg smatrao „vratima” Lisabona. Na sjevernoj strani komercijalnog trga je Rua Augusta luk koji pokazuje put do bulevara Rua Augusta, najistaknutijeg bulevara u Baixa (dijelu Lisabona).

U LisabonuŽuti trg

U nedjelju smo nakon sat vremena vožnje vlakom iz Brage doputovali u Portu. Porto je drugi po veličini grada Portugala, a nalazi se na rijeci Duoro. U Portu smo vidjeli: Se Cathedral (romanička crkva smještena u povijesnom centru Porta), Knjižnicu Lello (Livraria Lello Irmão), Avenida dos Aliados (središte grada). Svoj posjet Portu smo završili jednostanom vožnjom brodom po rijeci Douro.

 

Na brodu u PortuDrugi tjedan su učenici nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, 27.10.2017.

Petak je bio zadnji radni dan u poduzeću. Navečer smo imali malu svečanost na kojoj su učenici dobili certifikate o odrađenim projektnim aktivnostima. Bio je to ujedno i vrlo emotivan trenutak rastanka s našim portugalskim prijateljima. U subotu smo na putu prema aerodromu zastali na obali Atlanskog ocena i skratili vrijeme čekajući let kući preko Frankfurta do Zagreba. Dva tjedna je prošlo vrlo brzo, u Požegu smo stigli pomalo umorni, ali prepuni dojmova i zadovoljstva zbog uspješno odrađene mobilnosti.

 

Sebastijan StipićMislav Mandić

Brigita na svečanostiNa svečanostiZajednička fotografija sa svečanosti

 

Puno opširniju galeriju fotografija i video materijala možete pogledati na našim Facebook stranicama Tehničke škole.