Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Poziv na Državno natjecanje i smotru "Opisujemo sustave" 2018.

Poziv na Državno natjecanje i smotru "Opisujemo sustave" 2018.

Opisujemo sustave: Robert MartinovićUčenik Robert Martinović (2.f razredni odjel) pozvan je na Državno natjecanje i smotru "Opisujemo sustave", na osnovu ocjenjenog rada/eseja "Gospodarenje otpadom".

Državno natjecanje održati će se 12. i 13. travnja 2018. godine u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. Robertova mentorica u ovom natjecanju je prof. Marina Mirković.

Gospodarenje otpadom predstavlja bitan čimbenik u životu ljudi. Uključuje gotovo sve grane gospodarstva, proizvodnje i potrošnje. U svrhu izbjegavanja negativnih utjecaja na prirodu i čovjeka, pravilno rukovanje otpadom od neizmjerne je važnosti.

U eseju Robert govori o važnosti zbrinjavanja otpada. Sustav sadrži „put otpada“ koji se sastoji od: skupljanja, prijevoza, oporabe i zbrinjavanja, a opis se temelji na realnom stanju u Republici Hrvatskoj i svijetu. Cilj je probuditi svijest ljudi, posebno mladih i naučiti ih brinuti se o okolišu na pravilan način. Uzročno posljedičnim dijagramom prikazan je odnos između elemenata sustava te opisane relacije vezane uz cilj.

U metodama rada, uz proučavanje literature, digitalnih sadržaja te propisa iz područja gospodarenja otpadom, Robert je posjetio tvrtku Komunalac Požega d.o.o. i razgovarao s referenticom za edukaciju i odnose s javnošću kako bi više saznao o stanju gospodarenja otpadom u gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji. U Tehničkoj školi u Požegi proveo je online anketu s učenicima kako bi saznao i analizirao stav mladih o vlastitoj i građanskoj odgovornosti za odgovorno postupanje s otpadom. Budući da je Robert prošle školske godine sudjelovao u međunarodnom eTwinning projektu „Water of our Rivers“ imao se priliku upoznati i s problemom otpadnih voda, te je stečeno iskustvo prenio u ovaj rad.

Na završnom skupu svih dvadesetoro pozvanih učenika i učenica samostalno rješavaju isti zadatak, a nakon toga imaju javno izlaganje rada.

Robertu čestitamo na dosadašnjem radu i želimo uspješno završno natjecanje u Rijeci!

 

alt