Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Državno natjecanje Opisujemo sustave 2018.

Državno natjecanje Opisujemo sustave 2018.

Sušačka gimnazijaPrva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci bila je domaćin 13. Državnog natjecanja i smotre "Opisujemo sustave" koje je održano 12. i 13. travnja 2018. godine. Na ovom natjecanju tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Organizatori Državnog natjecanja i smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko interdisciplinarno društvo.

Među 20 pozvanih učenica i učenika Republike Hrvatske, na završnom susretu sudjelovao je učenik Robert Martinović (2.f razredni odjel, zanimanje tehničar za računalstvo) iz Tehničke škole u Požegi i osvojio 8. mjesto. Njegova mentorica je prof. Marina Mirković. Robert je za natjecanje pripremio esej „Gospodarenje otpadom“ u kojem govori o važnosti zbrinjavanja otpada.

Sustav sadrži „put otpada“ koji se sastoji od: skupljanja, prijevoza, oporabe i zbrinjavanja, a opis se temelji na realnom stanju u Republici Hrvatskoj i svijetu. Cilj je probuditi svijest ljudi, posebno mladih i naučiti ih brinuti se o okolišu na pravilan način. Uzročno posljedičnim dijagramom prikazan je odnos između elemenata sustava te opisane relacije vezane uz cilj.

Na završnom susretu učenici su rješavali zadatak koji se sastoji od opisa sustava i pitanja vezanih uz opis. Drugi dan natjecanja slijedilo je javno izlaganje rada, a sastoji se od prezentacije i odgovora na pitanja. Kriteriji ocjenjivanja javnog izlaganja su: znanstveno razmišljanje, kreativna sposobnost, razumijevanje, jasnoća izražavanja, vrijednost prikazivanja te stručne i jezične norme.

Robertov rad/esej je najbolje ocjenjen među učeničkim radovima. Tema rada je vrlo aktualna uz visoku povezanost s međupredmetnim temama, odnosno interdisciplinarnost. Robert i njegova mentorica zahvaljuju tvrtkama Komunalac Požega d.o.o. i Tekija Požega d.o.o. na znanju koje je Robert stekao za vrijeme posjeta njihovim postrojenjima kao i Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Robert se zahvaljuje kolegama/učenicima Tehničke škole, Požega na iskazanoj dobroj volji pri odgovaranju na pitanja njegove ankete.

Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci prošle godine je obilježila 390 godina kontinuiranog djelovanja i obrazovanja te 121 godinu preseljenja u impozantnu građevinu na Sušaku koja je izgrađena 1896. godine u stilu talijanske neorenesanse. Učenici i mentori bili su oduševljeni pogledom iz učionica na Rijeku i Opatiju.

Smještaj sudionika bio je organiziran u Omladinskom hostelu u Rijeci.

Nakon dva dana boravka u Rijeci i sudjelovanja na natjecanju "Opisujemo sustave", Robert je pun dojmova o strukturi natjecanja i radovima učenika s raznolikim i zanimljivim temama. Pružena mu je mogućnost upoznavanja i druženja sa srednjoškolcima iz svih krajeva Republike Hrvatske.

Slijedeći načela RRRR (reuse, recycle, reduce, refuse - koristi ponovno, recikliraj, smanji potrošnju, odbij ono što se ne da popravljati), u odbačenim stvarima odloženima u kućanstvima ali i neodgovorno u prirodi, možemo pronaći izvor materijala za kreativne radionice.

Robert i njegova mentorica pozivaju učenike Tehničke škole na ekološku akciju prikupljanja materijala i sudjelovanja u radionicama kreativnih radova sa otpadom. One imaju cilj potaknuti učenike na razmišljanje i kreativno izražavanje upotrebom otpadnog materijala. Nastalim radovima učenici će ponovno staviti u uporabu odbačene predmete te upozoriti i pozvati širu javnost na promišljanje o postupanju sa otpadom.

Pogled iz učioniceOmladinski hostel RijekaCimeriRiječki korzoRiječki korzo