Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti Izvješće s prve mobilnosti u Bragu

Izvješće s prve mobilnosti u Bragu

Izvješće iz PortugalaU razdoblju od 14.10. do 27.10.2018., trajala je prva mobilnost učenika Tehničke škole u portugalskoj Bragi. Na mobilnosti je dvotjednu praksu odradilo 12 učenika iz tri zanimanja: tehničar za mehatroniku, računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za računalstvo. Prije odlaska na mobilnost, članovi projektnog tima su učenicima održali jezične, kulturološke, pedagoške te pedagoško-stručne pripreme.

Odmah po dolasku, a nakon smještaja u hotel, imali smo organizirani razgled središta Brage i njezinih kulturoloških znamenitosti. Svetište Bom Jesus do Monte je prepoznatljivi znak Brage. Prvo spominjanje svetišta datira još iz 14.stoljeća, a obnovljeno je u 16. stoljeću. Arco da Porta Nova ili vrata grada su izgrađena u 18 stoljeću, a dizajnirao ih je André Soares. Jardim de Santa Barbara ili vrt Svete Barbare nalazi se u građanskoj župi Sé. Smješten je na sjeveroistočnom uglu nadbiskupske palače.

Slijedećeg jutra su nastavnici zajedno sa učenicima išli u poduzeća kako bi upoznali proizvodne i tehničke mogućnosti istih. Naši učenici su praksu obavljali u ukupno sedam poduzeća:IFIX, Promecel, Rito, Labina, Fundicao Ricarsil, Amarinfo, Anainox. Učenicima je odlazak na praksu i povratak u hotel bio vrlo jednostavan zbog vrlo dobre organizacije. Svako jutro ih je prijevoz čekao ispred hotela, a poslije obavljene prakse vraćao natrag. Učenici su obavljajući radne zadaće u poduzeću zapravo primjenjivali do sada naučena teorijsko-stručna znanja u školi. Učenici su u svakom poduzeću imali mentora, osobu koja im je u svakom trenutku bila od pomoći kako bi tehnološki postupak izrade i/ili radni zadatak uspješno priveli kraju. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom. Kako je i uobičajeno, radni tjedan trajao je do petka, a dane vikenda smo planirali za kulturološke izlete.

U subotu, 20.10.2018., smo organizirali izlet u Lisabon. Lisabon je grad koji leži na rijeci Tejo i oduševio nas je svojom ljepotom. Posjetili smo gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu smo svratili u svetište Gospe Fatimske.

U nedjelju smo nakon sat vremena vožnje vlakom iz Brage doputovali u Portu. Porto je drugi po veličini grada Portugala, a nalazi se na rijeci Douro. U Portu smo posjetili: Se Cathedral(romanička crkva smještena u povijesnom centru Porta), Avenida dos Aliados(središte grada). Svoj posjet Portu smo završili jednostanom vožnjom brodom po rijeci Douro.

Drugi tjedan boravka u Bragi su učenici nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti.

U petak, 26.10.2018., je bio zadnji radni dan učenika u poduzeću. Naš domaćin Braga mob, nam je te večeri priredio malu svečanost na kojoj su učenici dobili potvrde o obavljenoj praksi. Bili su to vrlo emotivni trenuci rastanka s našim portugalskim prijateljima.

Izvješće iz PortugalaIzvješće iz PortugalaIzvješće iz PortugalaIzvješće iz PortugalaIzvješće iz Portugala Izvješće iz Portugala Izvješće iz Portugala Izvješće iz Portugala Izvješće iz Portugala Izvješće iz Portugala