Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Edukacija o Europskoj uniji

Edukacija o Europskoj uniji

Edukacija o EUForum za slobodu odgoja organizirao je tijekom listopada i studenog 2018. godine za djelatnice i djelatnike osnovnih i srednjih škola Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Brodskoposavske županije sudjelovanje u seminaru stručnog usavršavanja “Edukacija o Europskoj uniji”. Voditelj seminara bio je Mario Bajkuša, profesor sociologije i hrvatske kulture, zaposlen kao direktor razvoja i programa u Forumu za slobodu odgoja.

Ova edukacija informira učitelje o bitnim aspektima Europske unije, oprema ih znanjem i predlaže im zanimljive radionice koje mogu provoditi u školi kako bi učenicima približili načine i područja rada Europske unije i kako ona utječe na naše živote. Edukacija se snažno naslanja na temeljne pojmove građanskog odgoja i obrazovanja, potiče na istraživanje i analiziranje, zahtijeva kritičko promišljanje i zauzimanje stava o određenim pitanjma.

Projekt „Edukacija o Europskoj uniji“ financiralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Nakon održanih seminara u Požegi, Osijeku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu organiziran je studijski posjet Gimnaziji Vukovar koja je treću godinu zaredom Škola ambasador Europskog parlamenta, visoko ocjenjena u evaluacijama.

Polaznici su nakon seminara dostavili svoj primjer obrade teme Europske unije u učionici. Pripreme su pregledane, prilagođene i objedinjene u publikaciju „Kako s učenicima razgovarati o Europskoj uniji“. Ova zbirka nastavnih priprema sadrži 29 primjera aktivnosti kako se s učenicima osnovne i srednje škole može razgovarati o Europskoj uniji.

U seminaru, čiji domaćin je bila Ekonomska škola u Požegi, sudjelovalo je četvero profesora Tehničke škole u Požegi: Antonija Petrović Klaić, Zorica Raguž, Hrvoje Mikolčević i Marina Mirković.

Tijekom drugog polugodišta ove školske godine, a posebno u svibnju 2019. godine kada obilježavamo Dan Europe te se održavaju izbori za Europski parlament, organizirati će za učenike radionice o Europskoj uniji.