Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Recikliranjem i glagoljicom učenici ukrasili školu

Recikliranjem i glagoljicom učenici ukrasili školu

Recikliranje

Tijekom mjeseca studenog i prosinca 2018. godine učenici su kroz projekt "Recikliranjem razveselimo zimsko-blagdanski ugođaj", recikliranjem ambalaže, metala te otpadnog elektroničkog materijala izradili prigodne ukrase. U blagdansko vrijeme i tradiciju međusobnog darivanja učenici su darivali i prirodu oko sebe svojom brigom koja joj je najviše potrebna.

Obilježavajući 2018. godinu kao Europsku godinu kulturne baštine u projektu "Glagoljska baština", glagoljicu kao pismo učenici su prikazali kroz prizmu povijesnoga razvoja, kulturološkoga utjecaja i suvremene primjene.

Tema projekta analizirala se je iz različitih točaka gledišta te kao međupredmetna tema povezala sadržaje učenja iz nekoliko nastavnih predmeta (hrvatski jezik, povijest, matematika, računalstvo).

Projekt smo povezali s eko kreativnim radionicama te ukrasima dodali glagoljična slova i zapise. Glagoljica je oživjela u metalu, stiroporu, 3D ispisu, starim CD-ovima, crtežima i animacijama. Za djelatnike škole, učenici su izradili male poklone - glagoljske privjeske.

Hrvatska glagoljaška tradicija najosebujniji je segment povijesti hrvatske kulture. Učenici su pokazali interes te će i u drugom polugodištu kroz nastavu hrvatskog jezika, povijesti i računalstva dalje proučavati povijesni nastanak i značaj pisma, te istražiti materijalnu i nematerijalnu glagoljsku baštinu kroz glagoljske napjeve i spomenike, izbor najznačajnijih tematskih rukopisnih i tiskanih djela, sve do suvremene primjene glagoljice u komunikaciji, gospodarstvu, kulturnome i javnome životu. Poticaj je to na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe kako bi štitili njezinu jedinstvenu vrijednost te promišljali o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima.

Uz učenike 1.a, 1.f, 3.b i 3.f razrednog odjela, učenike i majstore strojobravarskog i tokarskog smjera u projekte su uključeni profesori: Ivanka Prnjavorac, Martina Marjanović, Antonija Petrović Klaić, Tomislav Živković, Miro Bralić i Marina Mirković. Zahvaljujemo svima na kreativnom radu i učenju s najljepšim željama u novoj 2019. godini.

Recikliranje Recikliranje Recikliranje