Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Radionica medijske pismenosti u Zagrebu

Radionica medijske pismenosti u Zagrebu

Radionica medijske pismenostiU organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019. održani su drugi Dani medijske pismenosti.

Cilj im je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Medijska se pismenost smatra jednom od najvažnijih vještina za život u 21. stoljeću. Stoga su 12. travnja 2019. godine učenici Tehničke škole: Martina Maras, Robert Martinović, Josip Mišić, David Vodička (3.f), Tin Ognjenčić, Ivan Thür i Nikola Smojvir (4.f) u pratnji profesora Hrvoja Mikolčevića i Marine Mirković sudjelovali u radionici Djeca upoznaju medije u sklopu projekta Dani medijske pismenosti. Posjetili su sjedište Media servisa u Zagrebu (Media Tower).

Učenike je ugostila informativna agencija Media servis s pet radijskih postaja: Gold FM, Narodni radio, Antena Zagreb, Enter Zagreb i Extra FM. Učenici su dobili priliku vidjeti kako izgleda jedan radni dan na radiju, koliko je zaposlenika te koja je kompleksnost njihovog posla. Upoznali su se s procesom nastajanja vijesti, naučili kako se organizira program na radio postajama, porazgovarali o novinarskim i pratećim zanimanjima. Domaćini na radiju potrudili su se učenicima održati niz zanimljivih predavanja o pripremama za javljanje uživo i pisanju vijesti za radio, nagradnim igrama koje su postale hit među slušateljima, ali i o odgovornosti koju nosi svako javljanje u eter.

Radionica medijske pismenostiMedia servis je informativna agencija koja je s emitiranjem radijskog informativnog programa krenula 2003. godine. Svakodnevno kreiraju različite programske sadržaje: informativni, politički, zabavni, sportski i drugi program.

Redakcija Media servisa sa sjedištem u Zagrebu iz sata u sat donosi najsvježije informacije iz politike, gospodarstva, društvenog i kulturnog života, sporta; dok radijske stanice - suradnice proizvode priloge, reportaže i priče s područja županija i gradova u kojima djeluju. Ovdje su učenici imali priliku intervjuirati jedni druge, odnosno biti u ulozi voditelja i gosta.

Na radio postaji Gold FM prisustvovali smo snimanju uživo radijske voditeljice Nike Levak, koja nam je pokazala što sve jedan voditelj radi. Ulogu audio producenta predstavio nam je Saša Frković te objasnio mogućnosti edukcije za ovaj posao koji podrazumijeva poznavanje moderne tehnologije.

Antena je najslušaniji radio na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Program je utemeljen na popularnoj glazbi, glazbenom miksu i zabavnim voditeljima poput Luke Bulića koji nam je otkrio gdje i kako se snima njegov „Bullhit“ te Barbare Kolar koja je za vrijeme našeg posjeta vodila program u studiju.

Enter Zagreb ima mlade slušatelje, pozicionirao se kao radio koji pušta samo najnovije hitove svjetske elektroničke scene te ide ukorak sa svim tehnološkim trendovima 21. stoljeća. Osim redovitih intervjua i praćenja novosti na svjetskoj glazbenoj sceni, imaju i ekskluzivne ugovore s nekoliko svjetskih DJ-eva koji svaki tjedan slažu setove glazbe. Organizirali su prvi i jedini radijski reality show u ovom dijelu Europe.

Radionica medijske pismenostiNarodni radio privatna je radio postaja s nacionalnom pokrivenošću. Od samog početka emitiranja (1997.) pa sve do danas, najslušanija je radio postaja u Hrvatskoj. Reklamira se isključivo s "domaćom glazbom" koja je s vremenom postala simbol Narodnog radija. Učenici su upoznali voditeljicu Tatjanu Jurić. Osim nje na Narodnom su još i poznata hrvatska glumačka i voditeljska imena Doris Pinčić Rogoznica, Nives Ivanišević te Hrvoje Kečkeš. Ova uspješna radio postaja dovodi poznate hrvatske pjevače u svoje emisije.

Na kraju našeg obilaska posjetili smo najmlađu radio stanicu koja ubrzo slavi svoju prvu godišnjicu – Extra FM. Pokrenuli su i televizijski kanal koji prati aktualne i najnovije spotove svih regionalnih zvijezda.

Nakon radionice, učenici su poslije podne proveli u šetnji i razgledu Zagreba - posjetili su Tunel Grič s humanitarnom izložbom "Naš svijet je lijep" te zanimljivi Muzej prekinutih veza.

Više fotografija pogledajte na našoj facebook stranici.