Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Državno natjecanje i smotra "Opisujemo sustave" 2019.

Državno natjecanje i smotra "Opisujemo sustave" 2019.

Opisujemo sustaveTehnička škola u Požegi bila je domaćin 14. Državnog natjecanja i smotre "Opisujemo sustave" koje je održano 16. i 17. travnja 2019. godine. Na ovom natjecanju tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Organizatori Državnog natjecanja i smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko interdisciplinarno društvo.

Sudjelovalo je 20 pozvanih učenica i učenika Republike Hrvatske te 18 mentora.

Prvo mjesto na natjecanju osvojio je učenik Martin Jurlina iz Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru. Njegov rad je „Utjecaj visoke peći na okoliš“, a mentorica prof. Monika Škara.

Drugo mjesto osvojila je učenica Mia Vojković iz Srednje škole Antun Matijašević Karamaneo iz Visa s radom "Jesam li debeo/debela?". Mentor je prof. Domagoj Pšeničnjak.

Treće mjesto osvojila je učenica Angela Mazić iz Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra. Tema rada su "Morske orgulje" a mentorica prof. Gabrijela Marin.

Tehnička škola ove godine je obilježila 10. godišnjicu sudjelovanja u natjecanju a učenik Robert Martinović (3.f razredni odjel, zanimanje tehničar za računalstvo) osvojio je 7. mjesto. Robert je za natjecanje pripremio esej „Neprijatelji moderne tehnologije – računalni virusi“. Njegova mentorica je prof. Marina Mirković.

Svim učenicima i njihovim mentorima čestitamo na uspješnom sudjelovanju.

Na završnom susretu učenici su rješavali zadatak koji se sastoji od opisa sustava i pitanja vezanih uz opis. Drugi dan natjecanja slijedilo je javno izlaganje rada, a sastoji se od prezentacije i odgovora na pitanja. Kriteriji ocjenjivanja javnog izlaganja su: znanstveno razmišljanje, kreativna sposobnost, razumijevanje, jasnoća izražavanja, vrijednost prikazivanja te stručne i jezične norme.

Smještaj sudionika bio je organiziran u Hotelu Grgin dol i Vili Stanišić u Požegi.

Bila su to dva dana u kojima su sudionici preko učeničkih radova posvetili se raznolikim i zanimljivim temama. Učenici, mentori i državno povjerenstvo proveli su ugodno radno druženje.

Sudionici natjecanja zadovoljni su i oduševljeni organizacijom, školom i gradom. Školi je zahvalila Agencija za odgoj i obrazovanje, predsjednik natjecanja prof. dr. sc. Josip Stepanić i tajnik natjecanja, prof., viši savjetnik Igor Šelimber.

Tehnička škola i Organizacijski odbor natjecanja zahvaljuju se na suradnji i pomoći u organizaciji natjecanja: Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi, Glazbenoj školi Požega, Turističkoj zajednici grada Požege, Turističkoj zajednici Požeško-slavonske županije, organizatorima projekta „15 000 slika iz srca Slavonije“.

Dodatne fotografije pogledajte u albumu na školskoj Facebook stranici.

Izvješće sa stranice Agencije za odgoj i obrazovanje

Opisujemo sustave Opisujemo sustave Opisujemo sustave Opisujemo sustave