Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti Izvješće s druge mobilnosti učenika Tehničke škole u Velenje

Izvješće s druge mobilnosti učenika Tehničke škole u Velenje

VelenjeU razdoblju od 24.03. do 06.04.2019., 13 učenika Tehničke škole je bilo na drugoj mobilnosti u okviru ovogodišnjeg Erasums+ projekta. Dvotjednu praksu učenici iz tri zanimanja: tehničar za mehatroniku, računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za računalstvo su odradili u Školskom centru Velenje. Prije odlaska na mobilnost, članovi projektnog tima su učenicima održali jezične, kulturološke, pedagoške te pedagoško-stručne pripreme.

Obzirom na blizinu grada domaćina iz Požege smo putovali autobusom. Nakon dolaska smjestili smo se u Youth hostel Velenje, a zatim nam je domaćin organizirao
razgled grada. Naš domaćin, Šolski center Velenje, je priredio vrlo lijepu dobrodošlicu kako nama tako i školama iz Turske, Mađarske, Italije i Danske. Učenici iz tih škola su boravili u Velenje u okviru drugog europskog projekta.

 

VelenjeNakon upoznavanja s gradom i školom, učenici su započeli praktičnu nastavu u MIC-u (Medpodjetniški Izobraževalni Center). Centar se sastoji od tri zgrade u kojima se obavlja praktična nastava iz različitih područja: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo. Tako su naši učenici prilikom obavljanja praktične nastave podijeljeni u dvije grupe, tehničari za računalstvo jedna, a tehničari za mehatroniku i računalni tehničari za strojarstvo druga grupa.
Računalci su na praksi programirali u Unity-u, Rasberry Pi-u, na Arduino platformi, spajali i programirali računalne mreže.
Sadržaj za drugu grupu učenika je bio vezan uz programiranje i rad na CNC strojevima (glodalicama i tokarilicama), te industrijskim robotima. U početku su to bili jednostavniji zadaci, a prema kraju mobilnosti sve složeniji. Tako su učenici posljednjeg radnog dana programom „povezali“ rad CNC stroja i robotske ruke.

VelenjeU slobodno vrijeme učenici su imali organizirane kulturološke izlete. Tako smo za vikend posjetili glavni grad Slovenije, Ljubljanu. Vidjeli smo sve važne kulturne znamenitosti grada: Prešerenov trg, franjevačku crkvu Marijina Uznesenja, te Tromostovje. Preko Ljubljanice je izgrađeno nekoliko mostova, Trnovski, Zmajski te Čevljarski most. Nakon obilaska Mestnog trga, zgrade Gradske vijećnice (Mestna hiša) iz 18. stoljeća, te mramorne Robbove fontane (Robbov vodnjak), otišli smo do donje postaje ljubljanske uspinjače koja vozi do Ljubljanskog grada(Ljubljana Castle).
Zadnji dan mobilnosti učenici su uspješno odradili posljednje aktivnosti, te dobili priznanja za uspješno odrađene praktične zadaće tijekom mobilnosti.

Koordinator projekta:
Denis Smojvir

 

VelenjeVelenjeVelenjeVelenjeVelenjeVelenjeVelenjeVelenjeVelenjeVelenjeVelenjeVelenje