Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti CRISS projekt

CRISS projekt

CRISS projektTijekom ove nastavne godine tri razredna odjela Tehničke škole u Požegi (zanimanje tehničar za računalstvo – 1.f i 2.f, strojarski računalni tehničar – 1.a) bila su uključena u međunarodni CRISS projekt (Demonstration of a scalable and cost-effective cloud-based digital learning infrastructure through the Certification of digital competences in primary and secondary schools). Uključeni su u projekt posredstvom CARNET-a koji je partner na projektu CRISS zadužen za pilotiranje CRISS modela digitalnih kompetencija i platforme na razini Hrvatske.

Svrha je projekta razvoj i implementacija digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija učenika u osnovnim i srednjim školama. Testiranje CRISS platforme provodi se kroz masovni pilot s više od 490 škola, uključujući 25 400 učenika i 2290 nastavnika u nekoliko europskih zemalja. U Hrvatskoj sudjeluje 21 škola s preko 1000 učenika i oko 100 nastavnika.

CRISS projekt počeo je 1. siječnja 2017. godine, a trajat će do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 6 milijuna eura, od čega će Europska komisija financirati najviše 4,87 milijuna eura. Koordinator CRISS projekta je britanska kompanija EXUS Software LTD, a u projektu sudjeluje ukupno četrnaest partnera. Među njima su javne ustanove, neprofitne ustanove, sveučilišta, mala i srednja, kao i velika poduzeća iz osam europskih zemalja.

Hrvatski partneri na projektu su Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, koji ima ključnu ulogu u pripremi i provedbi projekta te Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET.Projekt se financira iz okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020.

CRISS platforma učenicima omogućuje razvoj digitalnih kompetencija u razredu kroz nastavu u različitim predmetima, a nastavnicima praćenje razvoja učeničkih kompetencija te poticanje na daljnji razvoj tijekom učenja.

Pet je područja digitalnih kompetencija: digitalno građanstvo, digitalna komunikacija i suradnja, pretraživanje i upravljanje digitalnim informacijama, kreiranje digitalnog sadržaja te digitalno rješavanje problema.

Rješavanjem zadataka iz različitih scenarija učenja, učenici postižu određene podkompetencije. CRISS-ova stranica za analizu napretka prikazuje detalje vezane uz postignuća učenika te prikazuje popis značaka (dovršene podkompetencije).Pri rješavanju zadataka učenici su koristili i upoznali različite digitalne alate pri čemu su izrađivali umne mape, vremenske trake, stripove, plakate te zajedno u grupama izrađivali prezentacije i dokumente. Učenici su vrlo aktivno sudjelovali u izradi zadataka te pokazali iznimnu zainteresiranost za radove. Osim toga, sudjelovali su u samorefleksiji i vršnjačkoj refleksiji vrednovanjem vlastitih digitalnih kompetencija i radova svojih razrednih kolega.

Svi učenici uključeni u projekt stekli su određene podkompetencije. Među njima, s najviše stečenih digitalnih podkompetencija istaknuli su se učenici Luka Blažević (2.f) i Emanuel Grbac (1.f).

Mentori učenicima u pilot projektu su profesori Marina Mirković i Tomislav Živković. Nastavnici u projektu imali su stručnu podršku djelatnika CARNET-a, te mogućnost sudjelovanja u međunarodnom masovnom otvorenom online tečaju (MOOC) o CRISS projektu i platformi.

CRISS-ov okvir za vrednovanje digitalnih kompetencija detaljno je razrađen i na jednostavan način pomaže nastavnicima u analizi i procjeni učeničkih kompetencija. Učenicima i nastavnicima u projektu bilo je zanimljivo i korisno iskustvo sudjelovanja u testiranju digitalne platforme koja će nakon evaluacije i analize projekta vjerojatno naći primjenu u nastavnom procesu u zemljama Europe.

CRISS projektCRISS projektCRISS projekt

CRISS projektCRISS projektCRISS projekt