Tehnička škola Požega

 • Povećaj veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Obilježavanje Dana ljudskih prava i UNICEF-a

Obilježavanje Dana ljudskih prava i UNICEF-a

Obilježavanje Dana ljudskih prava i UNICEF-aTijekom prosinca u našoj školi ostvaren je projekt sa središnjom međupredmetnom temom Građanskog odgoja koja se odnosila na obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava i Dana UNICEF-a 10. i 11. prosinca. Aktivnosti projekta implementirane su u nastavne predmete SRZ, Engleski jezik, Tehnička mehanika i Računalstvo. U projektu su sudjelovali učenici 1.A razrednog odjeljenja smjera Strojarski računalni tehničar te nastavnice Mirjana Pavlović, dipl. ing. stroj. (SRZ, Tehnička mehanika), Marina Mirković, mag. ing. elektrotehnike (Računalstvo) i Kristina Šćiran, prof. engl. jezika (Engleski jezik). Učenici su sudjelovali u prezentacijama i radionicama o ljudskim pravima i UNICEF-u nakon kojih su pristupili izradi projektnih zadataka.

Školski projekt

U sklopu nastave SRZ-a , dok smo još fizički bili u školi, nastavnica i razrednica Mirjana Pavlović održala je prezentaciju o ljudskim pravima i UNICEF-u. Učenici su dobili zadatak da u piramidu napišu, po njima, najvažnija odnosno manje važna prava koja su im prethodno prezentirana.
U sklopu nastave Engleskog jezika nastavnica Kristina Šćiran održala je radionicu o ljudskim pravima (radionica preuzeta sa:  https://startthechange.net/wp-content/uploads/2018/03/pokreni_promjenu_zbirka_hr.pdf) sa ciljem upoznavanja osnovnih pojmova vezanih za ljudska prava i UNICEF na engleskom jeziku. Zadatak učenika bio je napraviti prikaz/crtež o ljudskim pravima te mali hrvatsko-engleski rječnik (glossary).
U sklopu nastave Tehničke mehanike učenici su nadogradili znanja o anglosaksonskim mjernim jedinicama te potrebi njihovog poznavanja zbog primjene u struci. Učenici su preračunavali mjerne jedinice iz jednog sustava u drugi. To je ujedno bio i dio projektnog zadatka predmeta.
U sklopu nastave predmeta Računalstvo učenici su rješavali upitnike, pomoću alata Mentimeter upisivali su pojmove o UNICEF-u. Projektni zadatak bio je pretražiti podatke o UNICEF-u i ljudskim pravima te izraditi digitalni uradak u obliku plakata, umne mape, stripa prezentacije ili videozapisa.
Osim u fizičkoj učionici, veliki dio Školskog projekta izvodio se online putem Zoom aplikacije i Google učionica. U nastavku pogledajte uratke 1. A razreda i korisne linkove.

Autorice:

 • Mirjana Pavlović, dipl. ing. strojarstva
 • Marina Mirković, mag. ing. elektrotehnike
 • Kristina Šćiran, prof. engleskog jezika

Proveden jednomjesečni Školski projekt

Središnja tema: Međunarodni dan ljudskih prava i Dan UNICEF-a
Nastavni predmeti u okviru kojeg su implementirane aktivnosti:
SRZ, Engleski jezik, Tehnička mehanika, Računalstvo
Ovaj Školski projekt ostvaren je tijekom mjeseca prosinca 2020. u 1. A razredu Strojarskih računalnih tehničara na način interdisciplinarnosti odnosno integriranog poučavanja i  korelacije više nastavnih predmeta (SRZ, engleski jezik, tehnička mehanika i računalstvo). Središnja  međupredmetna tema Građanskog odgoja na kojoj su bazirane sve ostale aktivnosti odnosila se je na Međunarodni dan ljudskih prava i Dan UNICEF-a koji se u svijetu obilježavaju 10. odnosno 11. prosinca.

Na kraju projekta provedena je završna evaluacija o zadovoljstvu provedenim aktivnostima te je ista od strane učenika ocijenjena pozitivnom. Osim u fizičkoj učionici, veliki dio aktivnosti ovog Školskog projekta izvodio se online putem Zoom aplikacije i Google učionice.

Naglasak Projektnih aktivnosti  bio je na odgojno-obrazovnim očekivanjima:

 • goo A. 4. 2. Učenik promiče ulogu institucija i organizacija u zaštiti ljudskih prava na europskoj i globalnoj razini.
 • goo A. 4. 3. Učenik promiče ljudska prava.

Ostvarena su i druga odgojno-obrazovna očekivanja i ostalih međupredmetnih tema kao što su:

 • Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije
 • Učiti kako učiti
 • Osobni i socijalni razvoj
 • Poduzetništvo
 • Zdravlje.

Scenariji poučavanja za svaki u ovaj projekt integriranih  nastavnih predmeta kao i  ostvareni rezultati prikazani su detaljno na edutoriju
https://edutorij.e-skole.hr/share/page/document-details?nodeRef=workspace://SpacesStore/9294b384-724b-4738-8cb8-cc6b7f67b773

Završna aktivnost u nastavi računalstva bila je izrada digitalnih čestitki za novu 2021. godinu u kojima su učenici osim želja vezanih za njihovo osobno okruženje, proširili svoje želje na školu i lokalnu zajednicu. Posebno su naglašavali nadu u bolju zdravstvenu situaciju kako bi svi mogli slobodno, neometano ostvariti svoja ljudska prava. Čestitkama i željama objavljenima na Padlet ploči priključili su se i ostali učenici Tehničke škole u Požegi.

Autori projekta:

 • Mirjana Pavlović, dipl. ing. stroj. (tehnička mehanika i SRZ)
 • Kristina Šćiran, prof. engl. jezika (engl. jezik)
 • Marina Mirković, mag. ing. elektrotehnike (računalstvo)

Nekoliko fotografija sa aktivnosti projekta

Obilježavanje Dana ljudskih prava i UNICEF-aObilježavanje Dana ljudskih prava i UNICEF-aObilježavanje Dana ljudskih prava i UNICEF-aObilježavanje Dana ljudskih prava i UNICEF-a