Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti TESLA u Rumunjskoj

TESLA u Rumunjskoj

TESLA u RumunjskojU razdoblju od 17. do 23. listopada 2021. Gimnazija „ Coriolan Brediceanu“ iz Lugoja u Rumunjskoj bila je domaćin druge mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva „Together in Environmental Solutions Learning Activities“ (TESLA). Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega (koordinator) iz Hrvatske, BHAK International Business School Linz, Austrija i Kanepi Gümnaasium, Estonija. Aktivnosti učenja imale su za cilj osvijestiti mlađe naraštaje o potrebi korištenja obnovljivih izvora energije i njihovoj odgovornoj uporabi.

Iz Tehničke škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo šest učenika: Luka Gomerčić, David Jurković, Juraj Matić, Niko Čilić, Šimun Klarić i David Vidović. S njima su bili profesori: Tomislav Marković, Dalibor Banaj, Zoran Galić (ravnatelj škole koordinatora) i Marina Mirković (koordinatorica projekta).

Kao i kod svih Erasmus+ projekata, ovaj susret imao je za cilj komunikaciju i suradnju mladih Europljana, ali i razvoj njihovog timskog rada i prijenos teorijskih znanja stečenih na STEM nastavnim predmetima (znanost, tehnologija, matematika).

Iako je razvoj projekta fizičkim susretima prekinut zbog epidemije COVID-19, učenici i nastavnici iz četiri škole nastavili su rad u virtualnom prostoru, obilježavajući, kroz specifične aktivnosti, Dan planeta Zemlje, Tjedan globalnih ciljeva, Europski dan jezika, Dane Erasmusa i nastavak rada u istoimenom eTwinning projektu.

Četiri škole pokazale su spremnost za nastavak projekta u ovim teškim uvjetima. Uz napore, ograničenja i izazove koji su posvuda, ovaj susret je dokaz da Europa ima mlade građane koji su odgovorni i spremni graditi bolje društvo za treće tisućljeće.

Prvog dana aktivnosti u Lugoju učenike je pozdravio ravnatelj srednje škole u Lugoju prof. dr. Aurelian Sima. Primio ih je zamjenik gradonačelnika Lugoja, gospodin Bogdan Stefan Blidariu. Učenici su u školi domaćina održali prezentacije o korištenju obnovljivih izvora energije u svakoj zemlji. Slijedio je obilazak grada Lugoja.

Drugi dan učenici i njihovi nastavnici posjetili su ExperimentariumTM u Temišvaru, gdje su svjedočili eksperimentima na teme poput fotonaponske energije i korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije.

Na Politehničkom sveučilištu u Temišvaru učenicima je uz prezentiranje ove prestižne obrazovne ustanove, akademik dr. Ion Boldea pružio životne lekcije i savjete za budućnost, a zatim predstavio istraživanja i laboratorije u kojima rade. U knjižnici Sveučilišta učenici su imali priliku saznati o postojećim zbirkama, načinu očuvanja i koracima koje treba poduzeti za posudbu knjiga. Uslijedila je šetnja Temišvarom kako bi upoznali njegovu povijest, kulturu i umjetnost.

Treći dan nastavnih aktivnosti bio je posvećen školskim aktivnostima. Učenici su mjerenja provedena prethodnog dana u Eksperimentariumu iskoristili za dovršenje izračuna i crtanje pripadajućih krivulja odnosa mjerenih veličina.

Koristeći laboratorijske komplete odjela za fiziku, srednjoškolci, podijeljeni u transnacionalne timove, izgradili su različite uređaje za primjenu obnovljivih izvora energije: stroj koji se kreće energijom koju stvara solarna ploča, vjetroturbina koja proizvodi električnu energiju, kotač koji proizvodi energiju snagom vode.

U popodnevnim satima održane su sportske aktivnosti: prvenstvo u stolnom tenisu i košarci u kojem su sudjelovali i učenici i nastavnici. Medalje, pehari i diplome za sudjelovanje bili su samo detalj koji je upotpunio dosadašnju suradnju i stvorena prijateljstva.

Četvrti dan bio je posvećen proučavanju lokalnih izvora električne energije. Počeo je posjetom fotonaponskom parku u Darovi, gdje su saznali tehničke detalje o funkcioniranju solarnih panela. Putovanje je nastavljeno posjetom Željeznim vratima Dunava, gdje su posjetili muzej hidroelektrane. U popodnevnim satima sudionici mobilnosti iskoristili su lijepo jesenje vrijeme za krstarenje Dunavom.

Zadnjeg dana učenici su radeći u međunarodnim grupama, pripremili članke koji će biti objavljeni u časopisu projekta, koristeći stečene informacije i fotografije snimljene tijekom tjedna. Svi sudionici mobilnosti primili su certifikate sudjelovanja.

Učenici su bili dio velike obitelji mladih Europljana zabrinutih za izvore energije u budućnosti, promišljajući o rješenjima koja će biti održiva i što manje štetna za okoliš. Svi partneri su cijenili vrijeme provedeno u Rumunjskoj, organizirani program i gostoprimstvo u kojem su uživali.

Zahvaljujemo ravnatelju Gimnazije „Coriolan Brediceanu“, prof. dr. Ioan Aurelian Sima, profesorici Luciji Boldei, lokalnoj koordinatorici projekta i profesorici Adriani Mariș, kao i ostalim nastavnicima i učenicima škole domaćina uključenim u projekt, zbog odlične organizacije svih aktivnosti, dostupnosti i otvorenosti kojima su pokazali želju za suradnjom s ostalim školama.

Aktivnosti koje su se odvijale u Rumunjskoj bile su provedene prema epidemiološkim mjerama koje nalaže svaka država članica EU.

Projekt TESLA sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se početkom ožujka 2022. godine u Linzu.

Fotogalerija 1

Fotogalerija 2

Fotogalerija 3

Fotogalerija 4

Fotogalerija 5

alt