Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti TESLA u Austriji

TESLA u Austriji

TESLA u Linzu U razdoblju od 27. veljače do 5. ožujka 2022. godine škola BHAK/BHAS International Business School Linz u Austriji bila je domaćin treće mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva „Together in Environmental Solutions Learning Activities“ (TESLA). Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega (koordinator) iz Hrvatske, Gimnazija „ Coriolan Brediceanu“ iz Lugoja, Rumunjska i Kanepi Gümnaasium, Estonija. Aktivnosti učenja imale su za cilj osvijestiti mlađe naraštaje o potrebi korištenja obnovljivih izvora energije i njihovoj odgovornoj uporabi.

Iz Tehničke škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo šest učenika: Emanuel Grbac, Luka Gomerčić, Nikolina Bagarić, Filip Križanac, Adam Marjanović i Vedran Kolman. S njima su bili profesori: Kristina Šćiran, Marijan Živković i Marina Mirković (koordinatorica projekta).

Prvog dana nakon svečanog otvaranja uz "Odu radosti", formirane su međunarodne grupe učenika. Prezentirali su svoje radove vezane za temu "People fixing the world". Slijedio je vođeni obilazak kulturno povijesnih znamenitost Linza.

Drugog dana održane su dvije radionice. Na prvoj radionici učenici su upoznali kako se sadi pamuk te prerađuje i postaje tkanina. Govorili su o problemima koji su vezani za cijeli taj proces (npr. rad male djeca na poljima pamuka, neadekvatna oprema u tvornicama, uporaba štetnih pesticida). Dobili su priliku da sami izrade konopac od pamuka.

U drugoj radionici raspravljalo se o potrošnji vode potrebne za preradu hrane u tvornicama. Kroz igru, učenici su određivali koliko je vode potrebno da bi se dobio određeni prerađeni proizvod.

U obje radionice, uz razne edukativne igre, razmatran je utjecaj na okolinu.

Treći dan sudionici su posjetili tvrtku Voestalpine u Linzu koja provodi intenzivna istraživanja u proizvodnji visokokvalitetnog čelika korištenjem proizvodnih procesa s niskim i nultim emisijama kao što je ugljično neutralna tehnologija temeljena na vodiku. Grupa Voestalpine je globalni pionir u zaštiti okoliša te su omogućili i zanimljivo predavanje.

Poslije podne je provedeno u šetnji do Pöstlingberga, popularnom turističkom odredištu s razglednom platformom nad gradom, na 539 metara visokom brdu na lijevoj obali Dunava. Slijedio je posjet Grottenbahnu, svijetu patuljaka i bajki uz vožnju zmajem. Prikaz glavnog trga u Linzu u malom formatu na prijelazu stoljeća vraća posjetitelje u stara vremena. U sporednim ulicama nižu se prizori iz poznatih bajki. U večernjim satima učenici su sudjelovali u kuglanju.

Četvrti dan sudionici su posjetili Tabakfabrik - nekada tvornica duhana, danas uspješno kreativno žarište. Nudi radni prostor za više od 1700 ljudi u 250 različitih tvrtki, organizacija te jedinstvene prostore za događanja. Tabakfabrik Linz treba se razviti u svjetionik kreativne ekonomije Gornje Austrije.

Poslije podne je proteklo u obilasku najstarijeg grada u Austriji - Enns. U ovom srednjovjekovnom gradu mogu se vidjeti mnogi dijelovi gradskih zidina. Gradski toranj je polazište za mnoga otkrića i legende o Ennsu.

Zadnji dan mobilnosti u Austriji u Erasmus+ projektu TESLA sudionici su posjetili školu domaćina - BHAK/BHAS Linz International Business School.

Slijedio je posjet Ars Electronica centru koji se u suradnji s umjetnicima, znanstvenicima, tehnolozima, dizajnerima, programerima, poduzetnicima i aktivistima iz cijelog svijeta bavi središnjim pitanjima naše budućnosti. Fokus je na novim tehnologijama i kako one mijenjaju način na koji živimo i radimo zajedno. Centar je postao kreativni ekosustav koji uživa svjetski ugled.

U školi je organizirana svečana podjela certifikata. Zahvaljujemo školi domaćinu na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji susreta u Linzu. Svim partnerima zahvaljujemo na suradnji.

Projekt TESLA sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se početkom svibnja 2022. godine u Estoniji.

TESLA u Linzu TESLA u LinzuTESLA u LinzuTESLA u LinzuTESLA u LinzuTESLA u LinzuTESLA u LinzuTESLA u Linzu

alt