Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna ECDL ECDL

ECDL

Često se u oglasima za traženje posla kao jedan od osnovnih preduvjeta navodi "poznavanje rada na računalu". Što konkretno taj pojam znači često je nejasno i kandidatima, a i samom poslodavcu.
Dodatni problem predstavlja i posjedovanje različitih formalnih diploma i uvjerenja jer zbog raznolikih programa i strelovitog razvoja informacijskih tehnologija nije jasno koja znanja i vještine taj papir jamči kandidatu i poslodavcu.
ECDL program rješava  upravo te probleme jer postavlja jedinstven i široko prihvaćen standard koji i kandidatima i poslodavcima jamči potrebna informatička znanja.

ECDL (European Computer Driving Licence) je međunarodno priznata diploma kojom se potvrđuje posjedovanje osnovnih informatičkih znanja i vještina.

Navedeni program pokrenuo je CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) u suradnji s Fondacijom ECDL iz Dublina. Danas u svijetu postoji oko 15.000 ispitnih centara, a već oko 3 milijuna ljudi posjeduje ECDL diplomu. Zbog velikog zanimanja ECDL program je s velikim uspjehom proširen i izvan Europe, pod nazivom ICDL (International Computer Driving Licence).

U svakoj od država uključenih u ECDL program radom ispitnih centara koordinira nacionalni operater kojega imenuje Fondacija ECDL. Poslove nacionalnog operatera u Hrvatskoj obavlja HIZ (Hrvatski informatički zbor).

ECDL programi

Postoje četiri osnovna područja provjere znanja:

  • temeljna znanja (ECDL Foundational),
  • osnovni program (ECDL Core),
  • napredni program (ECDL advanced),
  • specijalizirani programi (ECDL specialized).

 

Osnovni ECDL program pokriva područje uredske informatike i uporabe informacijsko - komunikacijskih tehnologija. Sastoji se od 7 modula, a svi moduli su usmjereni na usvajanje praktičnih znanja i vještina.

ECDL napredni program usmjeren je koji su uspješno dosegnuli ECDL osnovnu razinu i žele nadograditi svoje znanje.

Napredni moduli daju kandidatima priliku da postanu eksperti u korištenju aplikacija, stječući znanja iznad uobičajenog korištenja uredskih aplikacija.