Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti Mali izvještaj iz Barlette

Mali izvještaj iz Barlette

U subotu 29.11.2014. vratili smo se sa mobilnosti u Italiji održane u sklopu projekta My City from Your Eyes. Ranije ove godine, u svibnju ugostili smo talijanske učenike i nastavnike u našoj školi. Na put smo krenuli 20.11. autobusom a put nas je vodio preko Bosne do Splita gdje smo se ukrcali na trajekt za Anconu. Od Ancone smo imali još nekoliko sati puta autobusom do Barlette u pokrajini Puglia u južnoj Italiji.

Bili smo srdačno dočekani od strane domaćina koji su se potrudili organizirati čitav niz aktivnosti čij je glavni cilj bio upoznati školu naših domaćina, grad i pokrajinu, naučiti ponešto o bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini tog dijela Italije.
U komunikaciji s nastavnicima i učenicima provjerili smo svoje znanje engleskog, a oni su nas (dosta uspješno) naučili i osnovama talijanskog jezika.

Škola "Fermi – Nervi" je donekle slična našoj školi - obrazuje različita strukovna trogodišnja, četverogodišnja i petogodišnja (!) zanimanja. Veća je od naše škole i ima preko 1000 učenika. Iako izvana ne impresionira izgledom, bili smo iznenađeni razinom opremljenosti učionica, kabineta i laboratorija suvremenim nastavnim sredstvima i pomagalima. Nakon obilaska zaključili smo da je i način rada u mnogim predmetima i područjima dosta sličan našemu (automatika i upravljanje, internetske tehnologije,...), ali se ponegdje i značajno razlikuje (strani jezik, kemija,...).

U samoj Barletti "odradili" smo obilazak najznačajnijih znamenitosti sa lokalnim vodičem, obišli smo tvrđavu i dvorac u središtu grada, katedralu Santa Maria Maggiore koja u svojim podrumskim prostorijama krije povijesne ostatke još od doba prije Rimljana te prekrasno gradsko kazalište koje nas je podsjetilo na zagebački HNK. Grad je prepoznatljiv i po brončanom spomeniku kolosa nejasne povijesti te po mnogim spomenicima viteškom sukobu kojim je nakratko obranjen grad od Francuza početkom 16. stoljeća (La Disfida di Barletta). Srednjovjekovna gradska jezgra podsjetila nas je na neke naše primorske i dalmatinske gradove, a u njoj gotovo svaka građevina ima zanimljivu povijest.
U Barletti nas je primio i gradonačelnik, gospodin Pasquale Cascella koji se obratio svim sudionicima projekta i naglasio važnost europskih projekata i mobilnosti, pogotovo u Barletti koja je kroz svoju povijest bila stjecište različitih naroda, kultura i utjecaja.

Osim Barlette obišli smo i druga zanimljiva mjesta.

Castel del Monte je srednjovjekovni dvorac Friedricha II., iako savršeno očuvane i restaurirane, njegove osmerokutne kule još kriju mnoge tajne i nepoznanice.
Trani je gradić od pedesetak tisuća stanovnika u neposrednoj blizini Barlette zanimljiv po autentičnom srednjovjekovnom središtu prepunom povijesti pogotovo one vezane za Friedricha II. koji je i tu imao utvrdu. Zanimljiv je i po židovskoj četvrti, jednoj od prvih te vrste u Europi koja nije bila geto, već su Židovi u njoj imali sva prava kao i ostali građani.
Posjetili smo i Alberobello, gradić u unutrašnjosti zanimljiv po kućama specifičnog oblika s okruglim kamenim krovovima koje je isto tako na UNESCOvom popisu zaštićenih spomenika.
Priroda je u tom djelu Apuglie uglavnom kultivirana, svud uokolo su nepregledni maslinici i vinogradi. Ipak, obišli smo i jednu prirodnu znamenitost, a to su prekrasne pećine Grotte di Castellana.
Najfascinantniji posjet svakako je bio onaj u Napulj i Pompeje na drugoj strani talijanske čizme, dvjestotinjak kilometara od Barlette. Pompeji fasciniraju očuvanošću te smo tamo lako mogli zamisliti život u doba Rima. Napulj je veliki, šaroliki i užurbani grad pod Vezuvom, domovina pizze i mozzarelle. Prošetali smo se njegovim središtem sa prekrasnim zgradama i trgovima i provezli vrlo dinamičnim i prometnim ulicama.

Nakon završnog sastanka i male svečanosti u školi naših domaćina na kojoj smo dobili certifikate o odrađenim projektnim aktivnostima, bio je red za rastanak s našim talijanskim prijateljima, a pala je i pokoja suza.
Vratili smo se istim putem, ali smo ovaj put imali manje sreće s vremenom jer je jugo podosta ljuljalo trajekt te kod mnogih učenika i nastavnika nenaviklih na putovanje morem izazvalo lakšu morsku bolest. Deset dana je prošlo vrlo brzo, u Požegu smo stigli pomalo umorni, ali prepuni dojmova i zadovoljstva zbog uspješno odrađene mobilnosti.

Puno opširniju galeriju fotografija možete pogledati na našim Facebook stranicama

Učenici na trajektuUvodno predavanje u konferencijskoj dvoraniUspješan shoppingUčenici ispred dvorca Freidricha II u BarlettiJedina očuvana bista Friedricha II.Zajednička fotografijaPrezentacija o kulturi, tradiciji i običajima u BarlettiUpoznavanje sa školom - školska knjižnicaUpoznavanje sa školom - labaratorijPrijem kod gradonačelnika BarletteRazgledavanje kazalištaRazgledavanje u špiljama Grotte di CastellanaŠetnja kroz AlberobelloKatedrala u BarijuUčenje osnova talijanskog jezikaDvorac Castel del MonteUnutrašjnost dvorca Castel del MonteNa PompejimaSa završne svečanosti i dodjele certifikataZajednička fotografija za kraj