Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna WebGrupa

Web grupa

Prilagodljive web stranice

Web stranice korisnici danas pregledavaju služeći se različitim vrstama uređaja: od standardnih stolnih i prijenosnih osobnih računala pa do tableta i pametnih mobilnih telefona. Ukoliko ste ozbiljan autor sadržaja za web, sigurno ćete htjeti da vaše stranice izgledaju dobro i funkcionalno na svim tim vrstama uređaja.
U ovoj kratkoj lekciji ćemo obraditi neke od najznačajnih tehnika koje nam pomažu da ostvarimo takvu univerzalnu funkcionalnost

Više...
 

CSS tips and tricks

 U ovom tekstu obradit ćemo neke korisne načine oblikovanja u CSSu koje ste sigurno do sada već vidjeli u primjeni na mnogim stranicama poput sjena, gradijenata i uporabe egzotičnih fontova na stranici. Nemaju neki zajednički nazivnik, no ako ih pažljivo dozirate i primjenite, učinit će vašu stranicu atraktivnijom i ljepšom :-)!

Više...
 

Webgrupa

webgrupaU subotu 15.10.2011. sa radom počinje Webgrupa Tehničke škole.
Svi učenici svih usmjerenja i svih razreda koji žele učiti o različitim web tehnologijama pozvani su da sudjelovanje u radu.
Termin za rad grupe bit će subotom od 8.30h u učionici broj 14.
 

WebGrupa

WebGrupaWebGrupa je jedna u nizu slobodnih aktivnosti kojima se mogu baviti učenici Tehničke škole, a pokrenuta je još 2000./2001. školske godine.
Ubrzo se grupi priključilo mnoštvo učenika i do danas nikad nije bio problem skupljanja učenika, već prvenstveno kako brojnim učenicima osigurati sve alate i uvijete za rad, kako stići obraditi sve ono što bi bilo zgodno i korisno znati o web tehnologijama.

Ove stranice su pred vama iz više razloga. Prvenstveno su one mjesto gdje možemo prezentirati svoj rad i dostignuća, a preko njih možete i upoznati članove grupe.
Još jedna namjena ovih stranica je da postanu referentno mjesto za osnovna znanja o različitim web tehnologijama. Kroz različite članke i lekcije kojima se nadamo popuniti njihov prostor, one bi trebale postati mjesto gdje bi web osnovci, ali i oni napredni mogli učiti o webu.

Sadržaj ostalih stranica u našoj kategoriji čine lekcije koje se tiču osnovnih web tehnologija. Osim što služe polaznicima grupe, nadamo se da će biti korisne svim autorima sadržaja na ovim stranicama, učenicima koji dio ovog gradiva uče u redovnoj nastavi kao i svim ostalim zainteresiranim čitateljima

 

Osnovno o HTMLu

Osnova World Wide Weba je HTML. Ovdje ćemo vam pokušati objasniti što je to zapravo, i kako funkcionira, a u ostalim lekcijama iz ovog područja potražite ostalo. Dakle, ne morate biti programer da biste napravili web stranicu...

Više...
 

Osnovne HTML oznake

Za izradu web stranica sve više se koriste CMS sustavi i pametni WYSWYG editori i mogli biste pretpostaviti da vam više i ne treba poznavanje osnovnih HTML oznaka, no to nije točno. Čak i pri radu s najsofisticiranijim sustavima često ćete morati promijeniti nešto u HTML kodu kako biste dobili željeni efekt. Isto tako, gotovo da je nemoguće ispravno zadati CSS stilove bez poznavanja HTML oznaka koje njima oblikujete. Ako odete još korak dalje i počnete programirati web aplikacije, tad morate vješto uklopiti kod aplikacije u HTML oznake. Dakle, morate ih naučiti, barem one osnovne. Slijedi pregled najvažnijih HTML oznaka.

Više...
 

HTML i tablice

Nakon savladavanja html oznaka i osnova rada u nekom programu za izradu stranica trebalo bi se malo više pozabaviti tablicama. Zašto?
Zato što tablice u HTMLu ne služe samo za prikaz nekih tabličnih podataka, već se koriste i za zadavanje izgleda same stranice. Bez tablica ne bismo mogli napraviti složene stranice sa izbornicima u stupcima, galerije slika, poravnate i uredne obrasce...

Više...
 

HTML protiv CSSa

O HTMLu smo nešto već naučili, i smatramo se ne baš običnim početnicima. Znamo napraviti stranicu ili jednostavan sajt koji dobro izgleda i funkcionira. Ako je tako onda je pravo vrijeme da stvari malo zakompliciramo učenjem CSSa.
Ova lekcija dat će osnove teorije, općenita pravila pisanja stilova. Nakon što je proučite, potražite "tips 'n tricks" na našim ili drugim stranicama.

Više...
 

Stiliziranje teksta

Ako smo prošli osnovne načine zadavanja, spremanja i sintakse CSSa, spremni smo i za malo konkretnije stvari. U ovom tutorialu bismo trebali naučiti kako se može kontrolirati izgled teksta, i kakve je sve efekte moguće postići. Kao referenca služit će nam standardi W3Ca o fontovima i formatiranju teksta.

Više...
 

Pozicioniranje CSS-om

Sve do prije nekoliko godina jedini način za raspoređivanje elemenata na stranici bila je uporaba tablica. Ipak, već nekoliko godina preporuča se zamjena tablica div oznakama. Kako koristiti div oznake za organiziranje sadržaja na stranici te kako ih pozicionirati i oblikovati pomoću CSSa - to je tema ovog članka.

Više...
 

CSS i liste

Posebna priča o listama je zbog toga što se njima možemo poslužiti za izradu izbornika: horizonatalnih, vertikalnih, sa rollover efektima i pri tom liste često pružaju više mogućnosti i omogućavaju znatno manji, čišći i fleksibilniji kod nego da taj izbornik radimo s tablicama ili na neki drugi način.
Samu listu je lako zadati, no da bismo je stilizirali u nekakav atraktivan izbornik, moramo malo više poraditi na CSSu i zato je ova priča u CSS, a ne u html poglavlju.

Više...
 

Osnovno o javascriptu

Ako su vam dosadile stranice koje su nepomične i na kojima se ništa ne mijenja, vrijeme je da ih osvježite javascriptom! Uz pomoć njega možemo napraviti niz korisnih i zanimljivih efekata na stranicama...

Više...
 

Javascript čarobnjaci

Najbrži način da napišete Javascript za svoju stranicu je da se poslužite nekim pametnijim programom za izradu web stranica koji ima ugrađene čarobnjake za izradu najčešćih i najkorištenijih javascripti. Danas postoji i niz komercijalnih pa čak i besplatinih programa koji imaju tu mogućnost. Mi ćemo demonstrirati izradu nekih često korištenih skripti pomoću čarobnjaka pri čemu nije potrebno gotovo nikakvo poznavanje programiranja u Javascriptu...

Više...
 

PHP - najosnovnije osnove

PHP  je programski jezik za izradu dinamičkih i interaktivnih stranica na webu. Upoznajte se sa najosnovnijim dijelovima PHP-a, te svime što je potrebno za rad sa PHP-om!

Više...
 

Osnovni princip rada PHPa

Korisnički preglednici redovito ne razumiju PHP. Kako to sve skupa onda funkcionira? Suočite se sa riješavanjem takvoga problema upoznavajući na koji naćin radi PHP te nekih servera koji taj rad omogučuju!

Više...
 

Slanje i prihvat podataka

Poslati podatke s jedne stranice te prihvatiti i obraditi na drugoj??? Kako to napraviti? Naučite kako to napraviti te koje nam metode slanja za to služe uz kratke primjere koje vam nudimo!

Više...