Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti U dobru i zlu...

U dobru i zlu...

U dobru i zluGradski muzej Požega je otvorio širom svoja vrata od 27.1. do 22.3.2017. svima koji vole povijest mode i vjenčanja. Prikazana je izložba o razvoju vjenčane mode u Hrvatskoj tijekom minulih 100 godina pod nazivom “…u dobru i zlu…/ Vjenčana odjeća od 1870. do 1970.”  autorice Andreje Klobučar.
Tom pozivu su se odazvali prof. Sanja Živković i učenice: Martina Maras (1.f), Laura Bošnjak (1.b), Lucija Krnčević (1.b), Monika Markanjević (3.h), Brigita Šnajder (3.f), Karla Mandić (3.f) i Veronika Pavlik (3.f).


Dizajn i izrada vjenčanica je ovisila o društvenim-političkim i ekonomskim prilikama, pa se zbog tih prilika mijenjala raskoš vjenčanica. Uz vjenčanu odjeću bili su izloženi i modni dodaci poput vjenčića, tokica, rukavica, cipela i torbica, ali i fotografije požeških vjenčanih parova. U muzeju je bila izložena i vjenčanica koju je dizajnirala poznata modna dizajnerica Žuži Jelinek kao i njezina slika s vjenčanja. Naravno vjenčanica se nije nosila samo jedanput, kao danas, već se ona prepravljala u dnevnu ili večernju haljinu koja bi se nosila za posebne prigode. Ako mislite da su vjenčanice oduvijek bile bijele boje tada ćete se iznenaditi. Jer upravo je svjetloplava bila omiljena boja mladenkama, dok se crvena boja posebno izbjegavala. No 1840. god. engleska kraljica Viktorija je upravo na svom vjenčanju nosila bijelu vjenčanicu, što je i dan danas ostala tradicija u većem dijelu svijeta.

Brigita Šnajder, Karla Mandić i Veronika Pavlik.

U dobru i zlu U dobru i zlu U dobru i zlu