Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Posjet Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije

Posjet Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije

Posjet Dijecezanskom muzejuU srijedu 22.3.2017. godine učenici 4.b i 4.f razreda naše škole, pod vodstvom vjeroučitelja Ljubiše Krmara, posjetili su Dijecezanski muzej Požeške biskupije. Profesor povijesti Tomislav Miličević nas je proveo kroz muzej te o svakom predmetu rekao par detalja i zanimljivih stvari. Učenici su imali priliku vidjeti razne predmete koji su u posjedu Požeške biskupije od kojih su neki iz davnog 15. Stoljeća.

Dijecezanski muzej Požeške biskupije osnovao je biskup msgr. Antun Škvorčević Dekretom od 7. travnja 1999. Godine. Mnoštvo je predmeta koji diljem biskupije nisu u liturgijskoj uporabi i ne služe sakralnoj svrsi te prijeti opasnost da nestanu ili zbog dotrajalosti propadnu te na taj način nenadoknadivo nestane onaj dragocjeni trag koji svjedoči o posebnosti vjerskog kulturnog izraza u hrvatskom narodu na ovim prostorima. Radi toga ovime osnivam Dijecezanski muzej Požeške biskupije da sakuplja, pohranjuje, čuva i održava predmete sakralne baštine s područja Požeške biskupije.

Posjet Dijecezanskom muzejuDijecezanski muzej sastoji se od sakralne zbirke, zbirke moderne i suvremene umjetnosti, etnografske zbirke koju je najvećim dijelom prikupio Mirko Roginić, dugogodišnji župnik u Velikoj, grafičke zbirke te zbirke plaketa. U zgradi Dijecezanskog muzeja u Požegi na katedralnom Trgu sv. Terezije uređen je trajni postav sakralne zbirke te zbirke moderne i suvremene umjetnosti, čiji se jedan dio nalazi izložen i u zgradi Biskupskog doma kao sastavnom dijelu muzejskog postava. Trenutačno je oko 200 predmeta sakralne zbirke od 15. do 21. stoljeća izloženo na trajnom muzejskom postavu.