Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Susret ACSL 20

Susret ACSL 20

ACSL20 Povodom 25. obljetnice Tehničke škole u Požegi i 20 godina kontinuiranog sudjelovanja škole u međunarodnom informatičkom ACSL natjecanju, u petak 5. svibnja 2017. godine održan je susret bivših učenika,  članova ACSL ekipa.

Američki savez za računalne znanosti (ACSL – American Computer Science League) bavi se unapređivanjem nastave računalnih znanosti u srednjim školama u SAD-u. U natjecanje su uključene škole s raznih dijelova svijeta. Učenici kroz pripreme za natjecanje razvijaju vještine programiranja i spremni su samostalno rješavati različite problemske zadatke putem računala. Ujedno uvježbavaju zadatke iz nastavnih područja koja su dijelom uključena na državnoj maturi iz informatike. Uz informatičko znanje, razvijaju i jezične kompetencije jer su tekstovi zadataka pisani  na engleskom jeziku.

Dvadeset školskih godina zaredom (od 1997./98.), članovi informatičke grupe Tehničke škole u Požegi pripremaju se i sudjeluju u ACSL natjecanju. Niz godina postigli su odlične rezultate u prednatjecanjima, te su pet puta bili pozvani i zahvaljujući brojnim sponzorima grada i županije sudjelovali na završnim natjecanjima u Americi (1998. - Raleigh, Sjeverna Karolina, 1999. - Alexandria, Virginia, 2001. – Miami, Florida, 2004. – Chicago, Illinois, 2006. – Cincinatti, Ohio).

Nekoliko bivših učenika škole prisjetilo se je priprema u školi, sudjelovanja na završnim natjecanjima, putovanja u Ameriku. Među njima su bili: Marko Martinčić, Denis Treskanica, Manuel Del Vechio, Domagoj Pavošević, Domagoj Katić, Igor Bumba i Ilija Grgić. Razmjenili su svoja iskustva u poslu kojim se bave i prenijeli savjete sadašnjim učenicima, članovima ACSL ekipe.

Ujedno se veselimo rezultatu najmlađe ekipe, sadašnjim ACSL članovima Tehničke škole koji ove godine, u kategoriji natjecanja Classroom Division, dijele prvo mjesto s ekipom Kalamazoo AMSC iz Michigana (ljestvica poretka). Najbolji članovi ove ekipe su učenici: Stjepan Abramović, Tomislav Čičak, Mihael Keč (4.f razredni odjel), Matej Bošković (3.f) i Josip Polić–Strinić (3.b). Uz priznanje školi, sva petorica učenika očekuju iz Amerike priznanja za svoje pojedinačne rezultate.

Igor Bumba, univ. bacc. ing. el. (zaposlen kao senior front-end developer u zagrebačkoj tvrtki Degordian) održao je predavanje za maturante „Kamo i kako nakon srednje?“.

Ravnatelj Tehničke škole, Zoran Galić bivše učenike upoznao je s radom, aktivnostima i projektima u školi te pozvao na daljnju suradnju. Mentorica ACSL natjecanja, prof. Marina Mirković pripremila je zadatke za posebno jubilarno natjecanje. Bivši i sadašnji učenici zajedničkim su snagama rješavali i analizirali zadatke. Ugodno druženje, uz uspomene i sjećanja na srednjoškolske dane povezalo je nekoliko generacija učenika. Nadamo se novim susretima u Tehničkoj školi.

 

ACSL20ACSL20ACSL20

ACSL20ACSL20ACSL20

ACSL20ACSL20ACSL20