Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Svjetski dan nepušenja

Svjetski dan nepušenja

Pano Svjetski dan nepušenja31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja. 1987. godine Svjetska zdravstvena organizacija potaknula je obilježavanje ovoga dana s ciljem povećanja svijesti o negativnom utjecaju duhana na zdravlje ljudi.
Pušenje je teška ovisnost s visokim ovisničkim potencijalom. Ovisnost uzrokuje nikotin, prirodni alkaloid koji se nalazi u mnogim biljkama. U organizam se unosi pušenjem cigareta, a apsorbira se kroz plućnu cirkulaciju. Velika koncentracija nikotina u krvi postiže se vrlo brzo, već nakon nekoliko sekundi, ali i brzo opada, pa se nakon nekoliko minuta javlja potreba za novom cigaretom kako bi se osigurala nova količina nikotina.

Konzumiranjem duhanskih proizvoda nisu ugroženi samo potrošači. Pasivno pušenje također ima veliki utjecaj na zdravlje te uzrokuje respiratorne i kardiovaskularne bolesti djece i odraslih te smanjuje životni vijek. Osim zdravlja, postoji još niz negativnih utjecaja pušenja na organizam poput povećane razdražljivosti, lošeg raspoloženja, smanjenja broja okusnih pupoljaka, lošijeg imuniteta, opuštanja kože i pojave bora…

Ove godine smo obilježili Svjetski dan nepušenja školskim online istraživanjem na temu konzumacije duhanskih proizvoda. Cilj istraživanja je utvrditi postotak pušača među učeničkom populacijom u školi, osvijestiti učenike o štetnosti duhanskih proizvoda po zdravlje, upoznati učenike s bolestima kao mogućim posljedicama konzumacije duhanskih proizvoda te spoznati koji su učenički stavovi i razmišljanja vezani uz tu tematiku.

U online anketiranju je sudjelovalo 247 učenika i učenica Tehničke škole u razdoblju od 17. do 21. svibnja 2021.
Rezultati su objavljeni na digitalnoj platformi Yammer, ali i na panou škole, uz pano povodom Svjetskog dana nepušenja.
REZULTATE ANKETE MOŽETE POGLEDATI NA LINKU:
https://forms.office.com/Pages/AnalysisPage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkXa77EQlaA9Aj5ievVfNxpNUQ05KTU82TUo1R0JXS1ZDV1VCVFRSU0dBVi4u&AnalyzerToken=Zz5T14qDmhZkn9UUxgqbc5eu013YVWT4

Andreina Bekafigo Starčević

 

Pano Svjetski dan nepušenja Pano Svjetski dan nepušenja Pano Svjetski dan nepušenja Pano Svjetski dan nepušenja