Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Održana radionica "VHDL/FPGA mobilni učiteljski laboratorij"

Održana radionica "VHDL/FPGA mobilni učiteljski laboratorij"

VDHL radionica Izvrsnu suradnju između FERIT-a iz Osijeka i naše škole, nastavili smo zanimljivom radionicom za učenike 3.F razreda tehničara za računalstvo. Dana 11.06.2021. godine, u našoj školi održna je radionica o VHDL jeziku za opisivanje rada sklopovlja kroz projekt "VHDL/FPGA Mobile Teaching Laboratory". Projekt sufinancira Američko veleposlanstvo u Zagrebu, a provodi ga tim stručnjaka s FERIT-a, pod vodstvom izv.prof.dr.sc. TOMISLAVA MATIĆA.

 

VHDL jezik omogućuje nam da programiranjem promijenimo ponašanje sklopa te na taj način dizajniramo i testiramo rad novog sklopa, bez fizičke zamjene komponenti. U prijevodu, napisani kod poslužit će kao zamjena za fizičko prebacivanje žica unutar sklopa te zamjenu komponenti. Programiranje se odvija u razvojnom okruženju XILINX ISE a radi se na razvojnoj pločici DIGILENT NEXYS A7. 

VDHL radionicaVDHL radionica

Nakon uvodnog teorijskog dijela, učenici su dobili praktične primjere, te zadatke za samostalni rad. Prethodno stečenim znanjem u školi, učenici su uspješno odgovorili na sva pitanja i postavljene zadatke, što je još jedan dokaz da kurikulumi prate trendove te da u našoj školi učenici uče o najmodernijim tehnologijama. Nakon pisanja programa, sinteze te simulacije, učenici su napisanim kodom programirali razvojne pločice, te fizički testirali rješenje zadatka na razvojnoj pločici NEXYS A7. Podršku učenicima u radu dali su doc.dr.sc. Zdravko Krpić te izv.prof.dr.sc. Ivan Aleksi.

Svi učenici dobili su simbolične poklone te potvrde o sudjelovanju na radionici.

 

VDHL radionica VDHL radionica VDHL radionica VDHL radionica VDHL radionica VDHL radionica VDHL radionica