Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti Završila je druga mobilnost KA121 Erasmus+ projekta za ciklus 2021./2022.

Završila je druga mobilnost KA121 Erasmus+ projekta za ciklus 2021./2022.

Sevilla 2022U periodu od 10.09. do 24.09.2022., 11 učenika i 4 učenice, te 3 nastavnika(2 nastavnika u pratnji i 1 na Job shadowingu) sudjelovalo je u projektu mobilnosti Tehničke škole. Učenici su obavili stručnu praksu u strukovnoj školi Salesianos. Ova škola se nalazi u Sevilli(Andaluzija), gradu koji sa prigradskim mjestima broji i do milijun stanovnika. Obzirom da se u školi odvija redovita nastava u jednoj smjeni(prije podne), naši učenici su svoju praksu obavljali poslije podne. Na praksi su imali nekoliko mentora, obzirom na vrstu i tip poslova koji su obavljali. Njihov zadatak je bio konstruirati, sastaviti, pokrenuti i provozati E-buggy(električno vozilo).

Nakon dolaska u Sevillu i smještaja u hotel, sutradan(nedjelja) smo imali organizirani izlet u Granadu. Granadu je smještena 250 km istočno od Seville, a značajna je po tvrđavi imena Alhambra(Crveni grad). Alhambra je palača posljednjih muslimanskih vladara, sagrađena u 13. i 14. stoljeću. Od 1984.godine je pod zaštitom UNESCO-a.
U ponedjeljak su učenici imali organizirani obilazak Seville. Naš domaćin Alfonso nas je proveo istaknutim dijelovima Seville: Španjolski trg i park Marije Luize, prekrasna katedrala u Sevilli, dvorac Alcazar, a razgledavanje smo završili kod vrlo modernog zdanja naziva Setas of Seville ili Mushrooms of Seville. Obavili smo zajedničko fotografiranje i krenuli nazad u hotel kako bi  se učenici pripremili za prvi radni dan prakse. Prvi dan su učenici upoznali prostore škole, radionice u kojima će obavljati praksu, a predstavljen im je zadatak koji će morati obaviti u sljedeća dva tjedna. U početku je bilo manjih problema dok se međusobno nisu bolje upoznali, a zatim su bez ikakvih problema do petka izvršavali sve svoje radne obaveze.

U nedjelju smo imali organizirani izlet autobusom na cjelodnevni izlet u Càdiz. Cadiz je grad na južnoj obali Španjolske i može se podijeliti u dva dijela - novi i stari grad. Šetnju i obilazak grada započeli smo kod katedrale „Santa Cruz de Càdiz", a posjetili smo još rimsko kazalište "Teatro Romano de Cádiz" koje je slučajno otkriveno 1980. godine tijekom pokušaja iskapanja ostataka Castillo de la Villa te se popeli smo na vrh kule "Tavira". S kule smo uživali u prekrasnom pogled na Cadiz i Atlanski ocean. Slobodno vrijeme do povratka u Sevillu su neki učenici kratili kupanjem u Atlanskom oceanu. Inače nas je u Sevilli dočekalo pravo ljeto s temperaturama do 40C.
Drugi tjedan boravka u Sevilli učenici su nastavili radne aktivnosti prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ishode planirane za ovu mobilnost. Svi učenici i nastavnici odlično su se snašli u novom radnom okruženju te u potpunosti izvršili pred njih postavljene zadaće. Nakon uspješno obavljenog posla, učenici su u petak dobili zaslužene certifikate i Europass dokument.

Na kraju bih želio pohvaliti sve učenike(34) i nastavnike(6) koji su sudjelovali u dva projekta mobilnosti za ciklus 2021./2022. Svi su pokazali veliku želju i dali svoj maksimalan doprinos kako bi se realizirali ishodi planirani za vrijeme pisanja ovog projekta mobilnosti. Sada nam slijedi diseminacija rezultata projekta kao i pisanje završnog izvješća. Međutim, ovo je samo jedan u nizu projekata mobilnosti koji će realizirati učenici i nastavnici Tehničke škole. Već smo započeli pripreme za novu, prvu mobilnost, u ciklusu 2022./2023. godina.

Denis Smojvir, univ.spec.mech.
Koordinator projekta

Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022 Sevilla 2022