Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti Erasmus+ KA122 projekt „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“

Erasmus+ KA122 projekt „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“

ka122Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je krajem svibnja 2023. godine Tehničkoj školi u Požegi Erasmus+ KA122 projekt mobilnosti učenika i osoblja u području odgoja i općeg obrazovanja: „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“.

Osam učenika iz naše škole od 11. do 15. prosinca 2023. godine pet dana će provesti učeći zajedno s vršnjacima u Rumunjskoj u školi Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” u gradu Lugoj. Osam učenika škole u 2024. godini upoznati će svoje vršnjake u Estoniji (Kanepi Gymnasium).

Pet nastavnika škole sudjelovati će na mobilnosti nastavnika kroz pet različitih tečajeva strukturiranih i planiranih za Erasmus+ KA122 projekte u zemljama EU.

Za projekt su odobrena bespovratna sredstva u iznosu 27.133,00 EUR.

Ciljevi projekta su:

1) Informacijsko komunikacijsku tehnologiju koristiti na pametan, siguran, inovativan i održiv način kao potporu odgojno-obrazovnim procesima te međunarodnim suradnjama

2) Briga o mentalnom zdravlju učenika

3) Ekološki održivi razvoj škole.

Nastavnički projektni tim priprema se za predstavljanje projekta učenicima, ali i široj javnosti, tijekom Dana Erasmusa, 9. do 13. listopada 2023. u prostoru škole.

Članovi tima su profesori Marina Mirković, Karolina Kraljević Malvić, Antonija Petrović Klaić, Hrvoje Mikolčević, Tomislav Živković, Alen Farkaš i pedagoginja Andreina Bekafigo Starčević.

Koordinatorica projekta je profesorica Marina Mirković, a njeni zamjenici pedagoginja Andreina Bekafigo Starčević (mobilnost nastavnika) i profesor Alen Farkaš (mobilnost učenika).

Paralelno s ovim projektom, Tehnička škola je u postupku stjecanja statusa međunarodne Ekoškole. Koordinatorice ovog projekta su profesorice Marina Mirković i Antonija Petrović Klaić.

Pozivamo učenike škole da se za vrijeme Dana Erasmusa informiraju o ovim projektima, mogućnosti sudjelovanja te se uključe u natječaj osmišljavanja i dizajniranja njihova logotipa.

Sudionici će se tijekom projekta upoznati s naprednim zelenim praksama, dobiti inspiraciju za poboljšanja naših trenutnih nastojanja. Očekuje se da će mobilnosti donijeti brojne nove ideje i inicijative, osobne kontakte, mogućnosti sklapanja partnerstava na različitim razinama. Podići će se svijest o pitanjima okoliša. Naučit ćemo kako bolje iskoristiti naše povoljno zeleno okruženje i primijeniti učinkovitije održive prakse.

Učenici će upoznati nastavne predmete općeg obrazovanja, obveze i načine učenja svojih vršnjaka u Rumunjskoj i Estoniji, rad u izvannastavnim aktivnostima škole. Upoznati će mogućnosti i aktivnosti u radu na projektima a posebno sudjelovanje u eTwinning projektima koji će im omogućiti daljnju suradnju. Uvidjeti će načine provođenja slobodnog vremena svojih EU vršnjaka.

Nastavnici koji će pohađati tečajeve steći će korisna znanja i vještine u području podučavanja o digitalnim alatima, usvojit će nove metode i tehnike motivirajućeg djelovanja na učenike, svladat će nove metode i tehnike prenošenja znanja i rada s učenicima što će im koristiti, ne samo u provođenju ovog projekta, nego i u drugim aktivnostima kojima će se baviti kroz nastavničku karijeru.

Očekujemo veći angažman učenika u izvannastavnim aktivnostima općeg obrazovanja s primjenom moderne digitalne tehnologije, bolju motivaciju na nastavi i rezultate učenja. Nastavnici i učenici koristiti će praktične alate za rješavanje stresa u odgojno-obrazovnoj okolini, nositi se sa stresnim situacijama u poslovnom okruženju kako bi se poboljšala vlastita dobrobit. Ojačati će emocionalnu inteligenciju za lakše i bolje suočavanje sa stresom. Nastavnici će vještine emocionalne inteligencije integrirati u nastavni plan i program/kurikulum. Očekujmo pokretanje novih Erasmus i eTwinning projekata te kampanje o smanjenju otpada i smeća, klimatskim promjenama i recikliranju.

Projekt „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“ sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

ka122

alt