Tehnička škola Požega

 • Povećaj veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanji veličinu slova
Početna WebGrupa Osnovno o javascriptu

Osnovno o javascriptu

Osnovno o javascriptu

Ako su vam dosadile stranice koje su nepomične i na kojima se ništa ne mijenja, vrijeme je da ih osvježite javascriptom!

Što je to javascript?

Prvo da riješimo jednu čestu zabunu: to nije Java niti s Javom ima ikakve veze. Javascript je "client-side" tehnologija koja omogućava izvršavanje malih programčića na web stranici. Client-side (na strani klijenta) znači da se te skripte izvršavaju na korisničkom računalu i pri tom javascript nema mogućnost rada s poslužiteljem (kao npr. PHP). Upravo zbog toga se na prvi pogled i ne čine toliko korisnim, ali svakako zabavnim - da. Istina je malo drugačija: ako imate mjeru i znate ga dobro iskoristiti javascript može donijeti sasvim novu funkcionalnost vašim stranicama i omogućiti vam mnoge korisne stvari.

Za što se koristi?

Javascript se najčešće upotrebljava za:

 • različite efekte sa slikama (zamjene, rollovere, slide-show,...),
 • otvaranje novih prozora Pop-up! To je ono što svi mrzimo,
 • rad sa obrascima (automatsko popunjavanje nekih polja, provjera ispravnosti upisanog sadržaja,...),
 • promjena svojstava pojedinih elemenata (tagova) stranice ili prozora,
 • navigaciju (ali pročitajte i ovo dolje...)
 • sastavni je dio "nove" Ajax tehnologije, možda uskoro i o tome na ovim stranicama

Što mi sve treba za pisanje javascripta?

Kratko i jasno: ništa osim poznavanja samog javascript jezika. Javascript kod se umeće direktno u HTML stranicu, a svi današnji web preglednici znaju interpretirati taj kod. Dakle kod nije potrebno prevoditi (kao u slučaju Jave i Flash-a), već ga jednostavno umetnuti u HTML stranicu.

Sa jezik dosta sliči C-u, pa oni kojima ide C nebi smjeli imati problema s pisanjem svojih skripti ili modificiranjem postojećih.

Ograničenja

Osloniti se isključivo na javascript nekada nije baš pametno. Naime neki korisnici u svojim preglednicima zabrane izvršavanje javascripta i ako ste ga vi koristili npr za glavnu navigaciju - to znači da se oni neće moći kretati po vašim stranicama. Takvih mogućnosti treba biti svjestan i predvidjeti prikladne alternative.

Javascript je vidljiv!

Javascriptom se ne treba služiti ni za kakvu zaštitu (mada možete pronaći npr. "zaštite od desnog klika" koje je lako zaobići), a pogotovo ne za autorizaciju pristupa ili rad sa povjerljivim podacima. Zašto? Zato što je javascript vidljiv svakom korisniku. Dovoljno je na stranici kliknuti desnom tipkom pa na "View Source" i svatko može pročitati vaš javascript kod.

Polugotove skripte

Na internetu imate mnoštvo stranica sa skriptama koje je moguće besplatno skinuti i uz male modifikacije primijeniti i u vašem projektu. Pri tome pazite da koristite samo ono što je uistinu free. Razni programi za izradu web stranica redovito imaju mogućnost poluautomatskog kreiranja javascripta za vas: vi samo zadate kakvu bi ste akciju - efekt htjeli te precizirate pojedinosti u čarobnjacima koji slijede, a program napiše javascript i smjesti ga u vašu stranicu. Većinu najčešćih primjena javascripta moguće je zadati upravo tako.

da ponovimo...

Osnovne stvari koje treba znati o javascriptu:

 • javascript nije Java niti s njom ima ikakve veze.
 • To je skriptni jezik po sintaksi sličan C-u kojim je moguće isprogramirati različite interakcije na web stranici.
 • Javascript je "client-side" jezik - izvršava se na strani korisnika, u okviru jedne stranice.
 • Javascritom se mogu služiti i neprogrameri preuzimanjem besplatnih skripti sa interneta ili radom s "čarobnjacima" u "pametnijim" programima za izradu web stranica.